KREEFTENSOEP (BISQUE DE HOMARD)

Ingrediënten

Voor 4-6 personen 1 rauwe kreeftenstaart, van ongeveer 400 gr 90 gr boter 1 grote ui, gesnipperd 1 grote wortel, gesneden 1 stengel selder, gesneden 60 ml cognac 250 ml droge witte wijn 6 takjes verse peterselie 1 takje verse tijm 2 laurierblaadjes 1 el tomatenpuree 1 l visbouillon 2 rijpe tomaten, gesneden 2 el rijstebloem of maisbloem 125 ml room

Bereidingswijze

Haal de kreeft uit de schaal. Was de schaal en breek hem met een houten hamer of deegrol in grove stukken. Houd apart. Snijd het vlees in kleine stukjes, dek af en zet koel weg. Smelt de boter in een grote pan, voeg de ui, wortel en selder toe en bak ongeveer 20 minuten op een laag vuur, zo nu en dan roerend, tot de groenten zacht zijn maar niet bruin. Verwarm de cognac in een klein pannetje, steek de vloeistof aan met een lange lucifer en giet voorzichtig over de groenten. Schud de groenten tot de vlammen doven. Voeg de witte wijn en de stukken kreeftenschaal toe. Zet het vuur hoger en laat de vloeistof tot de helft inkoken. Voeg de peterselie, tijm, laurierblaadjes, tomatenpuree, visbouillon en de gesneden tomaten toe. Laat 25 minuten zachtjes koken, zonder deksel op de pan, zo nu en dan roeren. Giet het mengsel door een fijne zeef of een fijne kaasdoek. Met een houten lepel aandrukken. Gooi de groenten en schalen weg. Giet de vloeistof in een schone pan. Meng de bloem met de room in een kleine kom. Voeg bij de vloeistof en roer boven een matig vuur tot het mengsel kookt en dikker wordt. Voeg de stukjes kreeft toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de kreeft 10 minuten garen zonder dat de soep kookt. Dien heet op.

Voor meer recepten bezoek de website van het Culinair Kookboek.