Tips & Weetjes

Blancheren

Blancheren is een voorbereidingstechniek. Producten worden om verschillende redenen geblancheerd: 1. Het snel garen van een product: Dit vindt veelal plaats bij groenten. Blancheren is hier het snel garen in ruim kokend water. Tijdens het blancheren wordt er geen deksel op de pan gedaan. Na het blancheren worden de producten veelal snel koud gespoeld. 2. Het reinigen en /of verwijderen van een sterke smaak van een product. Dit vindt veelal plaats bij vlees en gevogelte. Het product wordt opgezet met koud water, de warmtebron wordt opengezet zodat de temperatuur stijgt. De ongerechtigheden kunnen uit het product trekken. Na het blancheren wordt het vocht weggegoten en wordt het product met koud water gespoeld om de gestolde eiwit-resten en andere ongerechtigheden te verwijderen. 3. Het steviger maken van een product. Blancheren wordt ook als (voor)bereidingstechniek gebruikt voor het steviger maken van een product. Het product, bijvoorbeeld zwezerik ondergaat na het blancheren nog een bereidingstechniek (bijvoorbeeld bakken in de pan).

Voor meer recepten bezoek de website van het Culinair Kookboek.