Tips & Weetjes

Smoren/ braiseren

De kooktechniek smoren/ braiseren wordt voor dezelfde reden gebruikt als stoven, namelijk het vlees mals en zachter maken. Speciaal van vezelrijke en bindweefselrijke producten. Smoren/ braiseren wordt gedaan in een pan met een dikke bodem en een bijpassend deksel. Het proces: Vetstof verwarmen in braiseerpan, product aanbraden, mirepoix (een mengsel van in dobbelstenen gesneden aromatische groenten en eventueel spek) mee aanbraden. Afblussen met; fond, wijn, marinade of demi- glace saus,en kruiden toevoegen. Het product moet voor een kwart onder het vocht staan, deksel wordt op de pan geplaatst en de pan wordt in een voorverwarmde oven geplaatst. Het product moet regelmatig bedruipt worden met het vocht (arroseren). Hoe lager de oventemperatuur hoe malser en smaakvoller het eindresultaat. Van het smaakvolle smoor-/ braiseervocht maakt men meestal de begeleidende saus.

Voor meer recepten bezoek de website van het Culinair Kookboek.