Quiche Lorraine

Ingrediënten

250 gram bloem - 125 gram koude boter- 4 eieren - 20 gram boter - 200 gram gruyère - 4 dl room- 2 dl koud water -zout, peper - 200 gram mager spek

Bereidingswijze

Doe de bloem in een grote kom, snij er met twee messen de koude boter door. Zorg ervoor dat er een korrelige massa ontstaat. Klop een ei los en voeg het toe aan het deeg. Voeg ook 10 gram zout toe en roer er met een vork zoveel ijswater door dat er een deegbal ontstaat die samenhangend maar niet nat is. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven plank tot een ronde lap waarmee we een bakvorm van 22 cm doorsnee kunnen bekleden. Beboter de vorm, bekleed ze met deeg en zet ze een half uur in de koelkast. Zweet het spek even in de boter en leg het op de deegbodem, afgewisseld met stukjes gruyère kaas. Klop de overige eieren goed los en voeg zout, peper en de room toe. Giet dit mengsel op het met spek en kaas bedekte deeg en zet de vorm dan in een voorverwarmde oven van 200 graden C. Bak hem ongeveer 40 minuten. Laat de taart afkoelen, snij hem in stukken en dien deze warm op.

Voor meer recepten bezoek de website van het Culinair Kookboek.